Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt je een overzicht van de meest voorkomende vragen die wij ontvangen. Mocht jouw vraag er niet tussen staan? Neem dan gerust even contact op!

v
Is yoga wel wat voor mij?

Voel jij jezelf onsportief en/of niet lenig en/of zeker niet geduldig en/of oud (welke leeftijd er dan voor jou ook mag aan gelijk staan)? Iets in jou bracht je in ieder geval naar deze website, dus een bepaalde interesse lijkt er te zijn.

Yoga is voor alle leeftijden. Yoga is veel meer dan enkel houdingen (asana’s genoemd), het omvat onder andere ook ademhaling (pranayama), meditatie, zelfzorg, leren kennen en aftasten van eigen grenzen, spiritualiteit, yoga filosofie,… Om yoga te starten hoef je niet krachtig, lenig of geduldig te zijn; van yoga kun je wel krachtig, lenig en / of geduldig worden. De plek waar jij bent is precies waar je moet zijn. Dat geldt zowel op fysiek als mentaal niveau. Use it or loose it, deze uitspraak heb je vast al gehoord. Kort en krachtig om te zeggen, jij hebt je eigen leven en ook deels de snelheid van veroudering zelf in de hand. De internationale norm gezond bewegen adviseert iedereen om 150 minuten per week (matig) intensief te bewegen en minimaal 2 maal per week krachtsoefeningen te doen bij voorkeur ook aangevuld met lenigheid en balans. Dit is niet enkel belangrijk voor je lichaam, ook voor je hersenen. Doorbloeding van je hersenen wordt gestimuleerd, maar ook komt er oa dopamine vrij wat pijndempend werkt. Daarnaast wordt voor het jong houden van je brein geadviseerd naast fysieke oefeningen, ook mentale oefeningen te doen, nieuwe dingen te doen en jezelf uit te dagen (fysiek en mentaal), creatief te blijven, bewust in het hier en nu aanwezig te zijn, dankbaarheid en mindfulness te oefenen. Yoga, en zeker de vinyasa flow yoga die dat Floga aanbiedt, combineert veel van deze elementen. Ja het kan soms uitdagend zijn om in een houding te komen, of om jezelf niet / wel verder te pushen in een oefening zoals je gewoon bent. En dat mag. Kom bij Floga eens op de yogamat staan en ervaar zelf als het iets voor jou is.

Andere sporten zoals skiën, volleybal, schermen, dans, paddel, mud run,.. omvatten ook veel van deze elementen en kunnen dus evengoed voor jou geschikt zijn om je lichaam en geest lang jong te houden.

v
Hoe boek ik een proefles?

Als proefles kun je een losse Yoga Basics les boeken. Dit is een volwaardige yoga les van 60 minuten met een wisselende groep en voor alle niveau's. Bij aanvang van de les vraag ik naar je yoga interesse, yoga doelstelling(en) en mogelijke fysieke beperkingen. Zo maak ik elke losse Yoga Basics les op maat voor de groep van dat moment. Nadien wordt een kop thee aangeboden. Wil je graag vanuit je woonkamer al eens kennismaken met mij en mijn lesstijl? Dan kun je deze online video-les volgen!

v
Kan ik yoga doen tijdens / na mijn zwangerschap?

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Jouw lichaam is een nieuw mensje aan het maken 🙂 en dat mensje wordt gevoed door alles wat je in je opneemt. Zowel je voeding, je zorgen, je spanning, je ontspanning, je beweging,... ga maar zo door. Dus op het moment dat je yoga doet tijdens je zwangerschap doe je het voor jezelf en voor het kleine wezentje in wording in je buik. Yoga tijdens je zwangerschap kan zeer zinvol zijn. Echter zijn er zeker ook beperkingen. Vanaf de tweede helft van de zwangerschap zal het waarschijnlijk niet fijn zijn om op je buik te liggen. Naar het einde van je zwangerschap zal platliggen op je rug mogelijk je ademhaling teveel beperken. Gelukkig kun je veel wel, en kan ik altijd houdingen aanpassen naar een variant dat je wel lukt en comfortabel voelt. Als fysiotherapeut heb ik 5 jaar zwangerschapsgym gegeven, daarnaast heb ik meerdere 1 op 1 trajecten begeleid rond bekken/ rug klachten tijdens en na de zwangerschap.

De meest toegankelijke serie als je zwanger bent is Floga's Zen Zone en Yin Yoga & Mediatie, die je werkelijk tot voor je bevalling kan doen. Deze ontspanningslessen zijn vooral rustig, maar bevatten ook wat beweging. Andere actievere lessen die ook mogelijk zijn tijdens het 1ste en 2de trimister zijn: de Yoga Basics en Floga's Magische Morgen. Deze lessen duren 60 minuten, en bevatten zowel inspanning als ontspanning. Pure zwangerschapsyoga waar enkel zwangere dames zijn en specifieke zwangerschaps technieken aangeleerd worden geef ik momenteel niet in groep. Echter zullen de ontspannings- en ademhalingtechnieken die je wel aanleert zeker ook zinvol ingezet kunnen worden bv tijdens de weeën.

Heb je nog vragen? App of bel gerust!

v
Hoe groot zijn de groepen?

Er zijn maximaal 7 deelnemers per groep en je staat allemaal op de eerste rij! Een groep van 7 is groot genoeg om in je eigen flow te kunnen komen, en tegelijkertijd klein genoeg om nog persoonlijke tips te kunnen ontvangen. Bij Floga willen we een veilige, geborgen sfeer creëren waarbij iedereen de ruimte heeft om vrij te bewegen op zijn/haar mat. Met een groep van 7 is dat nog prima haalbaar.

Wil je liefst vanal lekker op jezelf blijven? Dat mag absoluut! Voel je vrij om in stilte te vertoeven in de wacht-/omkleedruimte of de yoga ruimte. Wil je graag nog een kopje thee in de ontvangstruimte nadien? Dat kan ook! Ik voorzie standaard na de les water en kruidenthee. Tussen de lessen zit een half uur pauze die in deze in- en uitloop voorziet zodat niemand gehaast hoeft te zijn na een mindful les.

v
Welke kleren moet ik aan doen voor yoga?

Kort gezegd: Alle kleren waarin jij jou comfortabel voelt en waarin je voldoende bewegingsvrijheid hebt om je lichaamsstructuren en niet je kleren te rekken.

Voel jij je comfortabel in je jeans? Dan mag je die gerust aan doen mits die voldoende bewegingsvrijheid geeft. Voel jij je comfortabel in een losse joggingbroek, dat mag ook. Het nadeel van te strakke of te losse kledij is dat het je kan hinderen bij bepaalde houdingen. Een niet-elastische broek kan je bijvoorbeeld hinderen bij het in een houding komen. Een hoodie zal bijvoorbeeld over je hoofd vallen bij het voorover buigen, een wijde t-shirt kan omhoog schuiven en zorgen voor een blote buik of borst, een wijde broek kan om je been draaien bij veranderen van houdingen op de grond omdat de mat wat geleidingsweerstand geeft in functie van de grip.

Dit is waarom de meeste yogi's (mensen die yoga doen, dus dat ben jij ook als je start met yoga ^^) de volgende outfit dragen: blote voeten, een aansluitende rekkende legging met hoge taille, een sport-BH of -top zonder beugels, een aansluitend tank-top, en een t-shirt/ trui met een smallere heupband die de t-shirt/trui op zijn plek houdt (nooit verder dan je buik omhoog laat glijden) en extra beweegruimte bij de armen (je moet je armen helemaal omhoog kunnen bewegen).
Aansluitende kledij zorgt ervoor dat ik je lichaamshouding beter kan zien, en kan corrigeren. Laagjes, zorgen ervoor dat je iets kunt uittrekken als je het te warm krijgt. Een lange legging zorgt ervoor dat je benen niet aan de mat plakken. Zelf draag ik vaak aansluitende kledij zodat de Flogi's (Yogi's bij Floga) de houdingen en stand van gewrichten goed kunnen zien.

Tijdens Floga’s Magische Morgen worden voornamelijk bij de kundalini variant kort intensieve oefeningen gegeven waarbij je kledij niet heel veel rek nodig heeft en waarbij je waarschijnlijk niet super veel gaat zweten. Dit geeft de mogelijkheid om eventueel in casual werkkledij te komen zodat je na Magische Morgen onmiddellijk door kunt rijden naar je werk. Voor een Vinyasa Flow of Yoga Basics les is dit niet aan te raden 😉

v
Kan ik make-up op (houden) tijdens yoga?

Net zoals de kleren: Zorg dat jij je op je gemak voelt. Yoga gaat erom dat jij in je eigen lichaam kunt komen, ik help je daarbij door professionele matten en yoga-hulpmiddelen, de aankleding van de ruimte met gepast muziek, licht, geur, decoratie,…. Voel je je naakt zonder make-up? Doe dan make-up op. Gelieve dan wel een overtrek/handdoek voor de bolsters mee te nemen maat: 71cm x 30cm x 12cm. Denk je bij elk druppeltje zweet “Oei mijn make-up” en wil je die onmiddellijk fixen? Dan daag ik je uit om geen make-up te dragen, het zal je uit je flow halen waardoor je minder aan de les hebt. In het toilet is een spiegel voorzien waar je nadien terug je make-up kan aanbrengen.

Zelf draag ik geen make-up.

v
Wat is het ideale yoga kapsel?

Net zoals bij de kleren: Zorg dat jij je op je gemak voelt. Yoga gaat erom om in je eigen lijf te kunnen komen, ik help jullie daarbij door professionele matten en yoga-hulpmiddelen, de aankleding van de ruimte met gepast muziek, licht, geur, decoratie, etc. Voel je je compleet niet op je gemak met een ander kapsel? Laat je haar los / vast / met gel zoals jij wil. Wat belangrijk is om te weten is dat we tijdens de yogasessie het hoofd en lichaam in verschillende houdingen brengen. Soms ga je werkelijk de wereld op zijn kop zien 🙂 Het is dan ook handig dat je haar vast zit en je het niet constant uit je ogen of mond moet halen. Soms ga je op de grond liggen, een harde speld is dan niet fijn. Dus het makkelijkste is je haar vast met een elastiek in een korte staart of dot iets hoger op je hoofd of vlecht of haarband. Op deze manier kun je je op je innerlijke zelf focussen in plaats van op je haar.

v
Hoe lang van tevoren moet ik iets eten of drinken?

Aangeraden wordt om tot maximaal 30 minuten voor de yoga les iets te eten en 15 min voor de yoga les nog iets te drinken (geen grote hoeveelheden). Tijdens de yoga les zelf wordt niet gegeten en bij voorkeur niet gedronken. Er wordt water en thee na de yoga les voorzien, dit hoef je niet zelf mee te brengen. Tijdens de yoga les nemen we verschillende houdingen aan, en daar zullen soms rompbewegingen tussen zitten die de maagstreek deels inknellen. Dit is niet fijn met een volle maag. Goed hydrateren op een dag is absoluut belangrijk, maar een mensen kan met gemak 1,5u zonder water. Wil je toch iets van water bij je omwille van een kriebelhoest of een droge mond? Neem dan een afsluitbare drinkbus mee zodat je er niet hoeft mee in te zitten als die omvalt.

Doe je mee aan de Magische Morgen? Dan kun je experimenteren met intermittent fasting (behalve bij diabetes, zwangerschap of andere specifieke medische situaties) door voor de les niet te eten. In de ochtend water drinken (minimaal 250ml) wordt absoluut wel aangeraden, tijdens de nacht adem en zweet je namelijk behoorlijk wat vocht uit.

v
Kan ik iets drinken bij Floga?

Jazeker, een glaasje water of een kop kruidenthee wordt na de les geserveerd in de ontvangstruimte. Behalve bij Floga’s Zen Zone, dan wordt je ontvangen met een kopje thee om te landen voor de les. Gewoon zomaar iets gezellig komen drinken bij Floga kan niet.

v
Hoe warm is de ruimte?

De ruimte hier is altijd rond de 19 graden. Dit is de ideale temperatuur om fysieke activiteiten uit te voeren voor volwassen personen. Mensen kunnen het makkelijkste in het hier en nu blijven als ze niet helemaal wegzwemmen in het zweet. De ene persoon zweet makkelijker dan de andere, dus daarom is de temperatuur niet te hoog. Heb je het snel koud? Doe dan op het begin een trui aan, of maak gebruik van een hardloop thermo legging. Als je heel veel zweet waardoor je op je mat gaat glijden kun je ook een yoga-towel op je mat leggen. Deze kun je zelf meebrengen, maar als het nodig is hebben we er altijd reserve bij Floga .

Tijdens Floga’s Zen Zone zul je of buiten zijn, of zeer langzaam bewegen en ontspannen. Dit zorgt meestal ervoor dat je lichaam afkoelt, al krijgen sommige mensen door de vrijgemaakte energiestroom het soms ook warmer. Het is makkelijker ontspannen als je het warm genoeg hebt en je makkelijk in je kleren kan bewegen. Voor ontspanning kan 19 graden dan fris lijken, maar dat heeft als voordeel dat als je inademt je nog steeds duidelijk de iets koelere lucht kunt voelen die via je neusvleugels, via je keel naar je longen gaat. En dat als je een warmte flash krijgt je iets iets sneller weer comfortabel kan zijn.

Er zijn ook vormen zoals Bikram of hot-yoga die in warme ruimtes van 28-40 graden worden uitgeoefend. Deze vormen vind ik als fysiotherapeut weinig zinvol voor de gemiddelde mens en beoefen ik niet.

v
Waarom kan ik geen abonnement afsluiten?

Bij Floga kun je momenteel voornamelijk lessen series van 10 lessen + 1 bonusles volgen. De enige groepsles die je per les kunt boeken zijn de Yoga Basics. Daarnaast zijn alle privé sessie (75 min), privé retraites (3-4 uur) en workshops los te boeken. Floga biedt geen doorlopende abonnementen aan. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Ik kan een lessenreeks met een groep opbouwen. De volgende les zal opbouwen de vorige les, net als bij bijvoorbeeld een taalcursus. Dit kan niet bij vrije inloop lessen. In 10 weken lessenreeks kan ik je daardoor meer verdieping brengen dan in 10 weken met generieke losse lessen.
 • Jij kan iets een kans geven om te ontwikkelen. Mensen moeten vaak iets 5-10 keer proberen om er echt een duidelijk beeld over te hebben. Waar je in les 1 misschien denkt, “Dit is niks voor mij, dit zal ik nooit kunnen”, denk je na les 7 misschien “Dat hou ik toch mooi vol, ik ben al verder gekomen dan ik dacht.” Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Je start met “Yes! This is it!” en na 10 weken denk je misschien “Mmm toch niet helemaal.” Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het gemiddeld 3 maanden duurt om jezelf een nieuwe gewoonte eigen te maken. Door een reeks van 10+1 weken / 2,5 maanden les zit je bijna aan die 3 maand. Tussen de lessen series is een lespauze van 1-2 weken, waarin je kunt kijken als je het zelf thuis kan oppakken en hoeveel je de lessen in de Floga studio mist. Vervolgens kun je je nog eens voor 10+1 weken / 2,5 maanden les inschrijven en zit je met 5 maanden ruim over die 3 maanden. Misschien zijn yoga lessen bij Floga wel 1 van je nieuwe gewoontes geworden. Misschien is zelfstandig thuis yoga doen één van je nieuwe gewoontes. Je bent dus heel vrij.
 • Je hoeft niet na te denken of je wel of niet gaat, en wanneer je deze week naar de yoga gaat. Als je je inschrijft voor een lessen serie liggen alle dagen vooraf al vast. De start en einddatum staat duidelijk vermeld. Tijdens de schoolvakanties gaan de lessen gewoon door. De lesdata kun je onmiddellijk in je agenda zetten en met je omgeving delen. Doordat de momenten niet flexibel in te plannen zijn, kun je er niet mee gaan schuiven in functie van een ander. Zo help ik je grenzen te stellen en beter voor jezelf te zorgen. Uiteindelijk schrijf je je in met een doel voor jezelf. Ik help je graag dit doel te bereiken.
 • Je volgt lessen met een vaste groep, geen verrassende gezichten. (Enkel de Yoga Basics wijkt hiervan af, deze groepslessen kun je los boeken)
 • Geen stil doorlopend abonnement terwijl je nooit meer gaat. Waardoor je financiën achteruit gaan en je schuldgevoel omhoog.

Natuurlijk heeft dit ook een aantal nadelen.

 • Je koopt het lessenpakket vooraf en indien niet 2 dagen voor aanvang afgezegd kun je het niet meer annuleren. Ook als je bijvoorbeeld 1 les niet kan komen, kun je deze niet op een ander moment inhalen. Het is een beetje zoals bij de Franse les, of de muziekschool, de les is er, jij niet, maar de les gaat wel door. Dit kan suf voelen, maar heeft ook een reden. Mensen zijn meer geneigd om iets wel te doen als ze weten dat ze iets verliezen, zoals hun geld. Maar heel eerlijk is het veel ernstiger dat jij je bewust gekozen moment voor jezelf mist. Op het moment dat jij ervoor kiest om yoga bij Floga te volgen doe je dat met een reden en een doel. Ik wil je erbij helpen je doel te bereiken en het gegunde cadeau aan jezelf volledig uit te pakken. Onderzoek toont aan dat je dit makkelijker zal lukken en je omgeving het makkelijker zal accepteren als je iets verliest als je niet komt. Bij langdurige ziekte kijken we natuurlijk wat er gedaan kan worden op het moment zelf of in de toekomst. Daarnaast kan het op 10 weken altijd voorkomen dat je eens niet kunt komen. Daarom krijg je bij 10 lessen 1 les cadeau. Het zijn dus eigenlijk 11 weekse lessenseries waarbij je er 10 betaald en 1 cadeau krijgt van Floga.
 • Je moet telkens opnieuw inschrijven bij een lessenserie en kunt niet door met 1 keer automatische incasso voor een jaar. Ja, dat klopt elke keer opnieuw mag jij weer voor jezelf kiezen! Past Floga nog bij je? Wil je een tijd zelfstandig oefenen of elders verder gaan? Wil je eens een andere les / tijdstip uitproberen? En ook de groep kan per lessenserie veranderen. Een onderdeel van yoga is mindfulness, het bewust in het moment en bij jezelf blijven, telkens weer terug gaan naar je kern en naar wat jij nodig hebt. Daar ondersteunt dit proces je ook mee.

v
Wat moet ik allemaal meebrengen?

Jezelf en verder niets! 🙂

Bij Floga willen we je helemaal ontzorgen. Vanaf het moment dat je je eigen de deur uit gaat tot dat je de Floga studio weer verlaat.

De Floga studio is voorzien van professionele Manduka yogamatten en props, om je van maximaal comfort en veiligheid te voorzien zodat jij je maximaal aan de yoga flow kunt overgeven.

Draag je make-up? Dan vraag ik je een bolster hoes / kussensloop mee te nemen van 71cm x 30cm x 12cm. Ben je die vergeten? Dan heeft Floga deze ook op voorraad om te lenen.

Oefen ja graag op een yoga-handdoek? Dan kun je die van jezelf meebrengen, de mat is 66 cm x 215cm. Ben je die vergeten heb heeft Floga de Equa® yoga mat towel ook op voorraad om te lenen. 😉

v
Welke materialen zijn er allemaal aanwezig en kan ik deze ook voor thuis kopen?

Floga maakt voornamelijk gebruik van de professionele Manduka yoga materialen. Die kun je vanzelfsprekend ook voor thuis aanschaffen. Met de kortingscode FLOGA krijg je bij Manduka zelfs 15% korting, ook op sales 😉

v
Kan ik korting krijgen via Floga?

Floga heeft voor sommige merken korting geregeld via volgende affiliate links 🙂 Op deze manier willen we je ondertsteunen om je leven iets comfortabeler te maken. En makkelijker gezonde keuzes te maken.

 • Yoga matterialen van Manduka zijn duurzaam en gaan bijna levenslang mee. Met de kortingscode FLOGA kun je ze op hun website met 15% korting aankopen, ook op sales.
 • In de grote waterdichte, lichtgewicht rugzakken van Cabin Zero kunnen zowel je mat als je yoga blokken en kleedje vlot in. Bij Floga wordt alles voor je voorzien, maar mocht je eens elders een yoga feestje willen bouwen zijn ze best handig 🙂 Ik heb het hier over de ADV Dry Waterproof Backpack van 30L, maar ze hebben ook handige andere tassen voor andere uitstapjes 🙂 Met kortingscode FLOGA krijg je 15% korting.
 • Nuuud, een vegan, natuurlijke en geurloze anti-deodorant die je slechts om de 3-4 dagen moet aanbrengen kun je met kortingscode LL-RGR09NH9S met 20% korting kopen.
 • Het Flow State Institute biedt verschillende yoga opleidingen aan. Via deze link krijg je 10% korting op je aankoop.

v
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van yoga?

Yoga biedt talrijke gezondsheidsvoordelen voor zowel het lichaam als de geest van de mens, en wordt daarom regelmatig door veel huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals aangeraden.

De belangrijkste voordelen zijn:

 • Fysieke kracht en flexibiliteit;
 • Mentale veerkracht en stressvermindering;
 • Verbeterde ademhaling;
 • Verbeterde concentratie en mentale helderheid;
 • Verhoogde energie en vitaliteit;
 • Verbeterde slaapkwaliteit;
 • Innerlijke balans en welzijn

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van yoga geleidelijk worden opgebouwd met regelmatige en consistente beoefening. Het is raadzaam om onder begeleiding van een ervaren yogadocent te beginnen, vooral als je nieuw bent in yoga. Hiermee kun je onmiddellijk de de juiste technieken en houdingen aanleren en blessures voorkomen.

v
Staat Floga open voor samenwerking?

Ja, Floga werkt graag samen met mensen die onze missie & visie delen. Bezit jij zelf kennis of vaardigheden die bij Floga passen en wil je hier graag eens over brainstormen, een lezing, workshop of lessenreeks geven? Neem dan contact op om te verkennen of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is niet mogelijk de ruimte te huren, maar ik sta wel open voor gastdocenten.

Daarnaast vormt Floga graag een onderdeel van een open netwerk waarbij zorgprofessionals, therapeuten, (beweeg)coaches, yogadocenten en sportscholen elkaar vinden en mensen doorverwijzen. Ik geloof erin dat iedere persoon kan groeien mits er ter zijner tijd de juiste cheerleaders langs de weg staan. En dat die cheerleaders in de loop der tijd zullen veranderen. Net daarom vind ik samenwerking en een doorverwijzend netwerk belangrijk.